Jamen, jeg har fundet det på Google. Så er det vel tilgængeligt for alle?
Nej, det er det faktisk ikke.
Men det er jo bare lige til hjemmesiden og ikke noget betydeligt.
Det er i hvertfald noget jeg ofte hører.
Mange sidder og skal lige bruge et billede til hjemmesiden, en illustration, en præsentation eller andet. Og der er SÅ mange billeder, der bare flyder rundt på nettet, at det er super nemt at “låne” dem.
Billeder er en vigtig del af virksomheders visuelle identitet og derfor er det også vigtigt at billeder, der ligger på for eksempel hjemmesider kan blive indekseret af søgemaskinerne. På den måde kan kunderne via billedesøgning få et godt indblik ind i virksomheden og skabe den første relation. Derfor gælder det om ikke at “låne” andres billeder.
Hvordan ved jeg så, hvad jeg må bruge?
Det er faktisk meget simpelt. Har du ikke selv trykket på knappen, hyret en fotograf, fået tilladelse eller købt billedet, må du som udgangspunkt ikke bruge det. Der er dog nogle hjemmesider, der tilbyder gratis billeder. Men det er en helt anden snak om stockbilleder.
Og det gælder faktisk også billeder på sociale medier. Bare fordi et billede ligger på for eksempel Facebook, er det ikke allemandseje. Det er stadig den, der har produceret billedet der ejer det. Facebook får brugsretten til billedet, så længe at det ligger der. Men det er kun Facebook der må bruge det og ikke brugerne.
Hvem har ophavsretten til et billede?
Ophavsretten tilfalder den, der producerer billedet. Hyrer du en professionel, køber du brugsretten til billedet, men fotografen har juridisk set stadig ophavsretten.
Fotografen må dog ikke videresælge billedet til 3. part uden forudindgået aftale med dig.
Det kan hurtigt blive dyrt
Skulle du alligevel blive fristet, og bruge et billede som du ikke selv har taget eller betalt dig fra, kan det hurtigt blive dyrt.
Har du brugt et billede og en anden påstår, at du ikke har tilladelse til at bruge det, ligger bevisbyrden hos den anden part.
Og viser det sig, at den anden part har ret, kan du forvente at få en regning i omegnen af kr. 1.000,- til kr. 5.000,- pr. billede.
Det er selvfølgelig, hvis du accepterer og bare betaler. Vi snakker helt andre beløb, hvis den kører videre til retssystemet.
Ulempen ved at “låne” et billede
Udover at det er ulovligt, er der flere ulemper ved det.
- Du bruger billeder som ikke er unikke til dit brand.
- Du fortæller ikke din egen historie.
- Du kan skade dit brand, hvis billedet er brugt i andre sammenhænge.
- Du kan skade billedeejerens brand ved at bruge deres billeder i en sammenhæng, der ikke passer ind.
Hvordan kan du beskytte dine egne billeder?
Som jeg skrev længere oppe, er det vigtigt at dine billeder kan søges frem på søgemaskinerne. Det er dog muligt at gøre så de ikke bliver indekseret, men det anbefaler jeg ikke.
En anden mulighed er, at have logo/vandmærke på billederne, placeret så det ikke kan beskæres væk. En anden mulighed er at gennemsyre virksomhedens brand i billedet, så det er tydelige at se, hvem der ejer det.
En tredje mulighed er filnavnet.
I stedet for bare kalde billedet “kontorlandskab med medarbejdere.jpg” så gi’ billedet et filnavn, der viser hvem der ejer billedet.
Jeg gør altid sådan: “by_markvig_produktionslinje_01_1200px_copyrighted.jpg” på den måde har jeg både oplysning om firmanavn, hvad der er på billedet og at der er copyright på det. Det forhindrer dog ikke, at det kan blive taget, men giver den der tar’ det en oplysning om, at det ikke er deres.
Og så er der en lille bonus i forhold til SEO. Når nogen søger på dit firmanavn, har du jo allerede fortalt søgemaskinerne at billederne hænger sammen med virksomheden.
Skulle du selv komme ud for at nogen har “lånt” dine billeder er der flere steder, der kan hjælpe. Blandt andet Not Allowed (ikke reklame)
Hvor går grænsen?
Her kan jeg kun tale for mig selv.
Min grænse går ved privat og kommercielt brug.
Hvis nogen sidder og skal lave en sang eller invitation er det da ok, hvis de låner et af mine billeder.
Men en virksomhed, der bruger mit materiale til at tjene penge, er ikke i orden.
Jeg håber at du fik noget ud af dette indlæg.
Del det gerne, hvis du mener at det er relevant for andre.
Kategorier
Nyeste blogindlæg
20 social medie opslag der styrker din virksomhed
5. maj 2021Hjælp Google med at hjælpe dig
29. april 2021Sådan kan du engagere dine følgere på hjemmesiden og sociale medier
15. april 2021Om by Markvig
by Markvig arbejder med marketing på et lavpraktisk plan.
Jeg gør det simpelt at have en god marketingstrategi og kan samtidig eksekvere opgaverne og dermed spare virksomheder penge, da de ikke skal ud og hyre eksterne leverandører til at klare marketingopgaverne.
Jeg hedder Hallur Markvig, og ejer by Markvig.
Navnet by Markvig dækker over flere koncepter:
Til erhverv er der Marketing by Markvig.
Til private er der Fotografi by Markvig.
Og som noget helt specielt har jeg De Sidste Billeder by Markvig.
Ta' fat i mig og hør mere om, hvad jeg kan gøre for din virksomhed.